kalasponnyn
kalasponnyn dagläger

I hunnit med så mycket mer på gården än vi trodde vi skulle hinna när våren var i antågande.. kanske för att vi hade förra årets korta och intensiva sommar (som svischade förbi i ett regnoväder och lerbad) i åtanke.

Vi har hunnit med att ha ett par dagläger som har varit helt otroligt roliga och intensiva,,,Vi hade turen att få låna in både Yöta och Harry Potter oxå på lägrena. Barnen har varit jättegulliga allihopa och vi har bara haft ett kort regn under lägerdagarna.. det har pysslats och donats med ponniesarna. Ponniesarna har fått flätor, glitterspray och all sorts pyntning, helt otroligt vilken fantasi en grupp blandat med tjejer och killar i 5-12 års åldern kan ha. Dem har ridit, kört, haft teori, badat grillat och gjort utflykter med ponntesarna. .. Roligast för mig och Tilda var att se att barnen fick en sån fin teamkänsla och gemenskap med varandra under lägerdagarna. Flera fick nya vänner och alla hade en superjust attityd mot varandra då alla är olika gamla och har olika mycket lite erfarenhet, men det var inga problem.Flertalet deltagare har fortsatt komma tillbaka till oss under hösten på privatlektioner, ponnylekis och andra aktiviteter. Jättekul!

I september startade vår första Ponnylekis-grupp bestående av 3 barn + föräldrar som oxå har blivit delaktiga i hästsköteriet och pysslandet. Gruppen har varit jätteduktiga och både ridit i skritt och trav( med de mer eller mindre spänstiga föräldrarna vid hästens sida).. Sista gången fikade vi och tog en åktur med Bläsan och vagnen, vilket var en uppskattad aktivitet. Den här gruppen kommer att fortsätta vidare på lördagar även i höst och vinter med undantg för snöstorm och oväder :-)

Vi har haft några Ponnypysseldagar då familjer har kommit ut till oss och fikat/grillat korv och barnen har fått vara med och pyssla, göra iordning Lukas och Bläsan för ponnyridning och körning. Även denna aktivitet har varit väldigt trevlig och många härliga familjer med mycket skratt och humor har förgyllt våra dagar. Nu tar vi en paus med Ponnypysslet tills snön har kommit då vi kan ta fram vår släde och köra härliga snöturer :-)

Sen kom hösten men dunder och brak och sprakande färger i träden och då passade vi på att göra en långtur med alla hästar i stallet , ridna eller körda, barn, föräldrar ut i skogen med packade väskor fyllda med choklad och ostmackor,, Vi fick en härlig dag i skogen och tappra försök att hitta kantareller misslyckades totalt då vi insåg att det bara fanns falska kantareller kvar.. Det gav oss i alla fall en massa skratt och glädje och vi vände hemåt glada, nöjda men trötta och UTAN kantareller :-)

I antågande är nu Dagläger på Höslov och Jullov, lite julaktiviteter mm.. Håll utkik på hemsidan om ni vill vara med :-)

Nedan kommaer ett bildspel med härliga bilder från Kalasponnyns aktiviteter :-)

 

barnkalas uppsala

Nu  är det verkligen full fart hos oss på Kalasponnyn.

Jag fick frågan häromdagen av en flicka på 15 år varför jag inte bloggade om Kalasponniesarna (hon tyckte nog jag var lite omodern :-)). till hennes stora glädje så svarade jag " att just nu har jag verkligen inte tid" (och lite omodern är jag nog allt..) men jag lovade att försöka göra det oftare ... och hon erbjöd sig snällt att hjälpa mig om jag behövde hjälp (hon förstod nog att jag inte var så bra på det...) men men nu så "here it comes":

Hos oss på Kalasponnyn har de sista 3 veckorna varit smått hysteriskt men så fantastiskt roligt har vi haft allihopa; Jag , Tilda och Tessan och givetvis har vi mycket att tacka våra enormt fantastiska ponniesar Bläsan och Lukas som nu oxå har fått förstärkning av Harry Potter, en 7-årig Shetlandsponny som ägs av Lena men som gärna lånar ut honom till oss och alla barn.

Harry P är en jättesnäll kille med barnen men en riktig buse i hagen.. Han älskar att leka tagare med de andra och sätter gärna igång de andra till bus, men oxå till Bläsans stora förfäran. Hon tycker det är som trevligast om alla hästarna håller sig på sin plats så hon kan äta i lugn och ro... Efter ett par dagars bus och lek så tröttnade hon och tog saken i egna händer och gick ur hagen och knallade iväg 500m till "Pelles hage" (som vi kallar den) där de "stora grabbarna" bor (Lilleman och Lasse). Där flyttade hon in istället och blev superbrunstig.... Ja ja.. så kan det gå :-)

Det har varit en salig blandning med jättetrevliga barnkalas både hos oss och hemma hos barnen i deras trädgård  blandat med att vi har varit ute på två större events; Skyttorpsdagarna som var en hit då solen strålade och det var en massa barn som besökte oss. Bläsan och Lukas älskar verkligen att vara ute och jobba så... Nästan 7 timmar var vi där men givetvis fick de pausa i en provisorisk hage där de serverades vatten och mat och härligt gräs...

Midsommarhelgen startade med att Bläsan och Lukas fick dra oss alla på vagn till byns traditionella midsommarfirande då inte bondens traktor med skrinda gick i år :-) Detta klarade de givetvis galant och gjorde en snygg entré.. Midsommardagen var vi iväg till Björkvallens firande med tivoli och dragkamp...Vi fick en toppenbra plats på fotbollsplanen alldeles intill entrén.. Till många barns förtjusning var underlaget så pass bra så att Bläsan både kunde trava och ett par gånger tog vi en galopp med vagnen :-)

På ett av kalasen vi var ute på häromveckan hade föräldrarna byggt ett indiantält och alla barnen var småindianer... Ni skulle ha sett deras miner när vi överraskade dem med att komma in på gården med Bläsan... Vi fick många intressanta frågor som " är det en riktig indianhäst" mm.. Det var ett så otroligt trevligt och välordnat kalas som gav oss inspiration att åka hem och bygga ett eget indiantält... he he... 

Vår kalasbod har oxå hunnit anlänt och all tid som är över spenderar vi med att renovera och fixa i den och i stallena :-)

Idag startade vårat Sommardagläger 2013 med ponnypyssel och ridning och körning... Det var en varm dag så medan vi väntade på glöden i grillen för hamburgarna så fick alla barn ta sig ett välbehövligt dopp i poolen :-) Vid avslutningsfikat för dagen var de trötta men nöjda och de hade alla lärt sig lite nya saker idag som, ridvägar, putsa träns, fått prova att köra vagn och lite av hästens anatomi :-)

Det är bara att konstatera att jag har det bästa jobbet man kan tänka sig!

Stort tack till Tilda och Tessan som förgyller mina dagar med deras härliga humor och barnsliga uppsåt :-)

Nu är det natti natti inför en ny spännande dag med lägerbarnen//Ulrika

 

 

Japp, så kom maj igen...och så helt plötsligt var maj förbi... Det är väl ändå ganska underligt att just maj är den månad som går allra fortast på hela året :-) Maj är ju den vackrast och finaste månaden av dem alla... och här på våran gård kändes det just som maj i år gick på snabbspolning..

Idag när jag var på Kick off med ett gäng fantastiska och kreativa kvinnor i ett nätverk som jag tillhör och vi som bäst checkade av de mål för våra företag som vi hade satt upp i februari, så slog det mig helt plötsligt... DET ÄR JUNI NU... det var ju april typ igår...och vart tog då maj vägen...så börjar jag tänka efter vad som har hänt här under maj...hmm.. 

Tilda och jag har med gemensamma krafter (men mest Tilda för jag har fått springa på massa trevliga möten och sköta lite administartion oxå)  gått igenom alla sommarhagar och även vinterhagarna, kollat staket, dragit ris, mockat och eldat och eldat... Emellanåt har vi fått lite hjälp av Tessan, Sabrina och Isabelle när de har varit lediga.. Vi har dränerat alla vinterhagarnas in/utsläpp och lite till runt ridbanan och sen har vi eldat lite till i tunnan...Städat, putsat och röjt i plommonallén och eldat.. Vi har byggt lite nya hinder, och  en bro (somliga som vi inte nämner namn på tror det är en flotte till nästa översvämning) och sen har vi eldat lite mer skräp...(Våra grannar frågade häromdagen om jag har någon slags eldningmani...he he...) 

Poolen är rengjord och fylld och premiärbadad i, och min älskade Pelle snickrade snabbt ihop en underbar altan medans jag snickrade och gav lekstugan en ny skepnad :-) starkt påhejade av våra fantastiska barn ... Någonstans i allt detta har vi hunnit  med en massa skojiga saker som dagisbesök, ridlektioner,barnkalasande och bokat in sommarens aktiviteter med kalas , ponnypyssel-läger, event mm mm. Till allt detta hör en massa administrativt arbete (läs mindre roligt arbete men ack så nödvändigt) som bokföring, bekräftelser, avtal, tillstånd mm..

På det har jag hunnit vara 3 underbart spännande dagar tillsammans med fantastiska människor i Malmö på utbildning i Hästunderstött Förändringsarbete och i fredags fick jag in min sista rapport om Hästmannaskap och Markarbete och har därmed tagit 15 högskolepoäng i Hästunderstött Förändringsarbete... Jihaooo!!!!

Det som förundrar mig mest är att vi dessutom har hunnit med att rida varje morgon och dricka kaffe oxå.  Tilda och jag har nog förbrukat sisådär 8-10 koppar om dagen... 

Det mest magiska med allt det här är, att på något sätt så skapas det tid och utrymme för tanke och reflektion i allt det här arbetet och det jag verkligen har känt så starkt vid flera tillfällen den senaste månaden (dvs MAJ) är hur otroligt tacksam jag är för att jag får leva det livet jag gör och att jag har tagit möjligheten att förverkliga och bygga upp en dröm och vision som jag haft länge.. Att kunna få leverera kärlek,glädje, omsorg och kommunikation i samspelet människa och häst ( och lite vår hund Kajsa förstås) till barn och ungdomar och att det faktiskt är mitt arbete. Att jag är lyckligt lottad som har helt fantastiska människor och djur runtomkring som gör det möjligt att vara där jag är idag. Det är så fantastiskt spännande och givande att få bygga upp ett företag som  Kalasponnyn.se. Alla dem jag träffar och som får ta del av våra små glädjespridare Lukas och Bläsan gör att jag får mer energi och kraft att fortsätta bygga upp vår gård och verksamhet,,

Nåväl, slut på reflektionstid och predikan om hur underbart livet är... Med ett stort leende på läpparna så knallar jag, Tilda och kalasponniesarna in i  Juni och det innebär att sommarhästarna anländer en efter en.. Lilleman var först på plats igår och gjorde en fin entré i flocken..Barnkalasen drar igång med stor glädje och kalasande både här på gården och hemma hos barnen... Tessan slutar skolan och kommer också att vara med som ledare på Dagläger med ponnypyssel, bus och lek och körning/ridning 24-26/6 och vi ska ut på en hel del roliga evenemang och uppdrag ex. Skyttorpsdagen och Björkvallens midsommarfirande. 

Emellan det så ska vi självklart på de stora hästarna, testa nya hindrena, dricker kaffe och reflekterar på altanen... och ta oss ett dopp då och då :-)

 Med det avslutar jag kvällen och säger godnatt med den bilden som jag kommer att se från vårt sovrumsfönster imorgon bitti kl 6.30 :-D 

 

Vissa dagar är mitt hästliv ytterst glamoröst medans andra dagar är något mindre glamoröst, kan man med enkelhet säga... :-) 

För två veckor sedan var jag åter tillbaka ett par dagar i Malmö på Malmö Högskola för kursen "Användning av häst i vård och socialt arbete". Den här gången var det extra roligt att åka och träffa den underbara samlingen av kursdeltagare med mycket spridda yrken men med en väsentlig gemensam nämnare : HÄSTAR!!! Att få samlas på en högskoleutbildning för att fördjupa oss i hästunderstött förändringsarbete är en lyx som är få förunnat.  

Vi började dag 1 med ett par mycket intressanta föreläsningar och på kvällen fick vi se en mycket intressant film "Horsetrainers across broaders". Filmen visar och jämför olika kända tränares tankesätt och även träningsstrategier. Gemensamt för alla var ändå att vara lyhörd på hästen och harmoni/balans, något jag håller med totalt i. Mest imponerad blev jag av att se Tina Alsterfeldt (gravt fysiskt funktionshindrad) och hur hon rider och tränar sin Frieser.  När hon avslutar sin intervju med att säga "att hon blev välsignad genom sin olycka och att den gav henne en möjlighet att utveckla en kommunikation med hästen som många aldrig ens uppnår i livet". IMPONERANDE!!Kvällen avslutades med en underbar promenad tillsammans med Cicci i Malmö som var sååå otroligt vackert med sina blomsterarrangemang inför Eurovisionen.

Dag 2 träffades vi alla på Polisrytteriet vid Jägersro och deltog i Polisernas miljöträning med hästarna... Vi fick ta del av deras verksamhet och en hel del matnyttiga tips om Miljöträning på hög nivå... SPÄNNANDE...Lite av övningarna påminner starkt om Working Equitation. Till vår stora förtjusning fick vi avslutningsvis själva sitta upp på polishästarna och jag fick sitta på Mozart, en oldenburgare mycket lik min gamla trotjänare Djengis Khan.. en resa i det förflutna...

På em hade vi presentationer om våra studiebesök på olika verksamheter inom Ridterapi/ Hästunderstött Förändringsarbete och därefter fick vi besök av en volontär från EQ-projektet i Indien med Ridterapi..

Kvällen gick i shoppingens tecken i Malmös köpcentran..

Dag 3 åkte vi åter tillbaka till en ridanläggning i Ryhus för mer praktisk träning med hästarna... Föreläsning och praktiska övningar i HEAT avlöste varandra och var OTROLIGT ROLIGT OCH GIVANDE.. Lunchen intogs i gräset och i solen utanför ridhuset och alla vi deltagare var åter överens om att denna kurs har varit extremt intressant och lärorik.. Med en aning sentimentalitet så tog vi farväl från varandra och skildes åt med förhoppning om en fortsättning snarast (tyvärr har Malmö Högskola besparingskrav och har lagt alla enstaka kurser på IS tsv)...

Väl på flygplatsen i väntan på flyget hem så blev jag minst sagt förvånad då en kvinna med röd klänning och högklackade skor i hand som sa HEJ till mig... först insåg jag inte vem det var men sen skrek några småpojkar " Kolla Carola"... Hm... kan inte minnas att vi är kompisar..

Det var jätteskönt att komma hem igen och få krama min fantastiska familj och alla djuren igen men morgonen efter fick jag snabbt byta om till  stalldräng igen :-) och jag och Tilda tog tag i att börja gå igenom alla sommarhagar inför årets bete, då sommarhästarna anländer... Som sagt något mindre glamoröst men ack så nödvändigt :-D. Det bästa med allt det arbetet är att man både blir brun och förlorar de extra kilona som man svullat på sig under vintern...

Nu är det full rulle hos kalasponnyn och här bokas barnkalas, events och vi planerar och ordnar för vårt dag och pysselläger direkt efter midsommar :-)

Tilda jobbar som attan här 4 dagar i veckan nu och vi håller som bäst på att renovera, snickra och måla vilket är väldigt roligt då man är flera :-)  Emellanåt blir det ju lite trevlig ridning och såklart träning inspirerad från mina Malmödagar...

Nu fortsätter vi jobba på med Kärlek, Glädje, Omsorg och Kommunikation :-) Väl mött i doften av växande gräs och blommor!!

Kalasponnyn.se

12 maj 2013

Välkommen till Kalasponnyn.se

Vi är ett företag som anordnar barnkalas med eller utan ponnyridning i en härlig lantlig miljö ca 9 km från Uppsala stadskärna, i Fullerö. 

På gården bor familj Dufwa/ Jansson med våra 3 hästar, 5 katter och en hund. Familjen består av mig, Ulrika och Pelle + våra barn; Danne, Tessan, Eliaz och Emilia. Det är främst jag och tjejerna som är hästgalna, de andra får liksom bara hänga med på våra hästerier :-)

Kalasponnyn.se startades iom att vi skaffade 2 shettisar, Lukas och Bläsan. Min filosofi är att dessa små underbara varelser behöver minst lika mycket motion som de stora hästarna. I början hade vi ett par familjer (oftast mamma+ barn) som var medryttare på ponniesarna. Men efter ett tag började vi få förfrågningar från familjer om vi kunde anordna barnkalas ute på vår gård... Många hade tröttnat på att vara på alla de olika lekland som finns och ville ha något annat tema på kalasen...Sen började vi få förfrågningar om att medverka på marknader.. och det gjorde vi såklart...På den vägen är det nu.. Hur som haver så idag så fixar vi jätteroliga barnkalas och skapar glädje åt barnen, vi är med på marknader, events och andra kul grejer :-) Förutom det så hyr vi ut Bläsan och Lukas till familjer med hästvana och deras barn för fri ridning och vi anordnar Dagläger med tema ponnypyssel och körning... 

En annan inriktning som jag brinner för är; Hästunderstött Förändringsarbete (vilket jag berättar mer om en annan dag) 

Jag är så otroligt tacksam över att få arbeta med mina hästar och träffa alla fantastiska människor (stora som små) i mitt arbete.

Så Varmt Välkomna till oss på Kalasponnyn.se