Polishästar & bajsmockning....

By / on 19 maj 2013

Vissa dagar är mitt hästliv ytterst glamoröst medans andra dagar är något mindre glamoröst, kan man med enkelhet säga... :-) 

För två veckor sedan var jag åter tillbaka ett par dagar i Malmö på Malmö Högskola för kursen "Användning av häst i vård och socialt arbete". Den här gången var det extra roligt att åka och träffa den underbara samlingen av kursdeltagare med mycket spridda yrken men med en väsentlig gemensam nämnare : HÄSTAR!!! Att få samlas på en högskoleutbildning för att fördjupa oss i hästunderstött förändringsarbete är en lyx som är få förunnat.  

Vi började dag 1 med ett par mycket intressanta föreläsningar och på kvällen fick vi se en mycket intressant film "Horsetrainers across broaders". Filmen visar och jämför olika kända tränares tankesätt och även träningsstrategier. Gemensamt för alla var ändå att vara lyhörd på hästen och harmoni/balans, något jag håller med totalt i. Mest imponerad blev jag av att se Tina Alsterfeldt (gravt fysiskt funktionshindrad) och hur hon rider och tränar sin Frieser.  När hon avslutar sin intervju med att säga "att hon blev välsignad genom sin olycka och att den gav henne en möjlighet att utveckla en kommunikation med hästen som många aldrig ens uppnår i livet". IMPONERANDE!!Kvällen avslutades med en underbar promenad tillsammans med Cicci i Malmö som var sååå otroligt vackert med sina blomsterarrangemang inför Eurovisionen.

Dag 2 träffades vi alla på Polisrytteriet vid Jägersro och deltog i Polisernas miljöträning med hästarna... Vi fick ta del av deras verksamhet och en hel del matnyttiga tips om Miljöträning på hög nivå... SPÄNNANDE...Lite av övningarna påminner starkt om Working Equitation. Till vår stora förtjusning fick vi avslutningsvis själva sitta upp på polishästarna och jag fick sitta på Mozart, en oldenburgare mycket lik min gamla trotjänare Djengis Khan.. en resa i det förflutna...

På em hade vi presentationer om våra studiebesök på olika verksamheter inom Ridterapi/ Hästunderstött Förändringsarbete och därefter fick vi besök av en volontär från EQ-projektet i Indien med Ridterapi..

Kvällen gick i shoppingens tecken i Malmös köpcentran..

Dag 3 åkte vi åter tillbaka till en ridanläggning i Ryhus för mer praktisk träning med hästarna... Föreläsning och praktiska övningar i HEAT avlöste varandra och var OTROLIGT ROLIGT OCH GIVANDE.. Lunchen intogs i gräset och i solen utanför ridhuset och alla vi deltagare var åter överens om att denna kurs har varit extremt intressant och lärorik.. Med en aning sentimentalitet så tog vi farväl från varandra och skildes åt med förhoppning om en fortsättning snarast (tyvärr har Malmö Högskola besparingskrav och har lagt alla enstaka kurser på IS tsv)...

Väl på flygplatsen i väntan på flyget hem så blev jag minst sagt förvånad då en kvinna med röd klänning och högklackade skor i hand som sa HEJ till mig... först insåg jag inte vem det var men sen skrek några småpojkar " Kolla Carola"... Hm... kan inte minnas att vi är kompisar..

Det var jätteskönt att komma hem igen och få krama min fantastiska familj och alla djuren igen men morgonen efter fick jag snabbt byta om till  stalldräng igen :-) och jag och Tilda tog tag i att börja gå igenom alla sommarhagar inför årets bete, då sommarhästarna anländer... Som sagt något mindre glamoröst men ack så nödvändigt :-D. Det bästa med allt det arbetet är att man både blir brun och förlorar de extra kilona som man svullat på sig under vintern...

Nu är det full rulle hos kalasponnyn och här bokas barnkalas, events och vi planerar och ordnar för vårt dag och pysselläger direkt efter midsommar :-)

Tilda jobbar som attan här 4 dagar i veckan nu och vi håller som bäst på att renovera, snickra och måla vilket är väldigt roligt då man är flera :-)  Emellanåt blir det ju lite trevlig ridning och såklart träning inspirerad från mina Malmödagar...

Nu fortsätter vi jobba på med Kärlek, Glädje, Omsorg och Kommunikation :-) Väl mött i doften av växande gräs och blommor!!