Vårdhäst/HUT

KALASPONNYNS

Vårdhäst & Hästunderstödda Insatser/ Terapi

 

 

VÅRDHÄSTEN Harry Potter och Ulrika Dufwa åker ut på besök hos olika typer av boende, ex. äldreomsorgsboenden. Ulrika Dufwa och hästarna på Kalasponnyn erbjuder HUI för personer med behov av extra stöd.  Ulrika Dufwa har bland annat läst ridterapiutbildningen vid Malmö Högskola och arbetat med barn och ungdomar med neuropsykiatriska diagnoser och på HVB-hem och på Arbetsterapin på ett Dagcenter för funktionsnedsatta.

Vi kan erbjuda ett paket specialsytt efter dina behov!

.

 

Vårdhäst i äldreomsorgen

Vårdhästar i form av små ponniesar som kommer på besök har blivit ett nytt trevligt och omtyckt inslag inom äldreomsorgen, på omsorgsboenden och gruppbostäder för funktionshindrade.Hästar har en förmåga att få människor att känna närhet, glädje och kärlek. Forskning har påvisat att djur inom vården är hälsofrämjande för vårdtagarna. När vi är ute och träffar äldre människor så väcker ofta Harry Potter gamla trevliga glädjefyllda minnen till liv från barndomen. Att få uppleva och känna den värme och glädje som Harry Potter kan ge är en unik upplevelse för de äldre. Det öppnar upp för samtal där det normalt inte brukar ske.     

 

Harry Potter  är ca 1 m hög och är van att vara ute bland folk och på alla möjliga tillställningar. Han älskar sitt arbete där han får träffa olika människor och sprida närhet, kärlek och glädje!

Han åker hiss, fikar och äter lunch ihop med de boende om han blir inbjuden. Han tycker om att bli klappad och kanske någon sjunger en sång för honom. 

 

Vi kommer även gärna ut till omsorgsboenden, förskolor mm. De boende eller barnen får vara med och borsta, klappa och ev ta sig en åktur eller ridtur.Hästunderstödda Insatser/Terapi/

Hästar i socialt arbete

 

Min idé/syfte:

Att kunna erbjuda personer (barn/ungdomar/vuxna oavsett nationalitet och ursprung) att få komma ut till oss i en lantlig miljö och att tillsammans med hästen som ett slags ”redskap” utföra ett förändringsarbete hos människan.

  • Det kan handla om att leda hästen runt en bana för att träna sitt ledarskap och  kommunikativa förmåga eller förbättra sin egen självkänsla.
  • Att få borsta och pyssla om hästen för att få känna närhet eller någon att ”spegla” sig i för att öva upp sin kommunikativa förmåga och få kontakt med sitt känslocentra efter trauman och frisätta oxitycin (lugn- och rohormonet).  
  • Att få prova på att köra häst och vagn alt rida för att öka självkänsla, ledarskap och självförtroende hos personen.
  • Det kan handla om att genom beröring, aktivera det system som frisätter oxytocin som har en lugnande effekt.
  • Det kan röra sig om ridning för att underhålla muskelgrupper rullstolsbundna personer annars inte använder, eller att sköta om hästen för personer som behöver öva upp sin kommunikativa förmåga.
  • Hästen dömer ingen och är för många någon att prata ut med om saker man inte vill dela med en annan människa. Det finns många sätt att använda hästen på inom hästunderstött förändringsarbete. 

Med hästarnas enorma egenskaper att hela, läka och spegla oss människor kan vi genom enkla övningar i samspel med hästen eller bara genom att umgås med dessa fantastiska djur finna nya vägar att agera, sätta gränser och bearbeta olika trauman i livet. 


Forskning har visat att det är främjande för människors hälsa att umgås med djur och att de får oss att må bra psykiskt, fysiskt och socialt. Därför har idag djur börjat användas inom vård, social omsorg och rehabilitering.


Syftet med Hästunderstödda Insatser är inte att lära människor rida utan målen är terapeutiska som tex.träna  bättre självförtroende, bättre självbild och självkänsla, ledarskapsförmåga, kommunikation – ett komplement till medicinskt, psykiatrisk, pedagogisk och socialt inriktad rehabilitering och behandling.


På vilka sätt kan du komma till mig på HUI?

Mina kunder kan vara en privatperson, ett behandlingshem, socialtjästen, kommunen, vårdboenden av olika slag och äldreboenden och det finns säkert fler ställen...Kontakta oss för mer information om HUI eller för bokning av ett besök av Harry Potter .

 

Kommunalarbetaren nr 05/23

Harry åker hiss

Bilden visar en pojke, 10 år som har en CP-skada och sitter i rullstol. Han har först fått hjälp med att hålla i en bit knäckebröd för att ge till shetlandsponnyn Bläsan. Sedan får han själv jobba med att sträcka fram armen och hålla ut handen. Andra övningar han får göra på sitt besök hos oss är att hålla i en borste och borsta Bläsan, leda Bläsan genom att hålla i grimskaftet alt. hålla på Bläsan och även klappa Bläsan. Övningarna syftar till att träna motorik och känsel, samtala, vara närvarande och att aktivera oxitycin